Berättelser får människor och grupper att utvecklas

När Jörgen Öijervall i företaget Lemonland arbetar med att utveckla och stärka grupper av olika slag står litteratur och fiktion i fokus. Orden och berättelserna blir kraftfulla verktyg för att få människor att reflektera tillsammans.

 

En av Tove Janssons mest kända berättelser är den om Det osynliga barnet. I den har den lilla flickan Ninni blivit osynlig när hon blivit illa behandlad av en kvinna som skulle ta hand om henne. Ninni har mötts av sarkasm och elakhet. Muminfamiljens omsorger och kärlek gör henne sakta synlig igen, men det är bara när hon blir riktigt arg som hon åter blir helt synlig.

Får man vara arg?

Jörgen Öijervall tar texten om Ninni som exempel när han berättar om hur han arbetar med grupper:

– Det är en text som, trots att den är kort, kan vara väldigt användbar när människor ska reflektera tillsammans. Känner vi igen kvinnan som behandlar Ninni illa? Vem är hon och varför gör hon som hon gör? Vad är det som Muminfamiljen gör som får barnet att bli mer synligt? Får man lov att vara arg? Det här är en berättelse som verkligen kan få fart på samtalet i en grupp.

Jörgen har lång erfarenhet av att arbeta som sjuksköterska inom psykiatrin. Parallellt med det kliniska arbetet har han utbildat blivande kolleger inom högskolans sjuksköterskeutbildningar. Han har länge arbetat med handledning av omvårdnadspersonal, och i det arbetet sett hur skönlitteratur kan vara ett kraftfullt verktyg.

Empatilabb

Tillsammans med en lärarkollega – litteraturvetaren Anna Fåhraeus – arbetade Jörgen fram ett koncept som de kallade Empatilabb och som de använde i arbetet med sjuksköterskestudenter.

Samtalet kring böckerna handlade inte främst om vad man läser utan om hur man känner och tänker som läsare om det som händer i berättelser och hur man kopplar det till verklighetens etiska och existentiella frågor.

– Vi använde till exempel Torka aldrig tårar utan handskar, I kroppen min och andra böcker med anknytning till sjukdom och vård, och det gav väldigt fina samtal och bra reflektioner bland studenterna om hur vi människor tänker och reagerar.

Utvecklade affärsidén

Jörgen har på senare år tagit arbetet vidare på egen hand i sitt företag Lemonland. Han har utvecklat sin affärsidé och i det arbetet haft mycket stöd från HH Innovation. Målgruppen har vidgats och nu riktar Lemonland in sig på styrelser och ledningsgrupper av olika slag.

– Det handlar om att stärka och utveckla grupper genom att de reflekterar tillsammans i en lugn och trygg miljö. I samtalet skapar gruppens deltagare en gemensam bild av sina uppdrag och utmaningar, av sig själva och sitt ledarskap.

– Vi jobbar utifrån ett tema och jag väljer material som passar. Det är ofta texter, men kan också vara en filmsnutt eller ett konstverk som ger inspiration. Ibland läser vi högt tillsammans, ibland får deltagarna i ”läxa” att läsa hemma. Jag anpassar materialet till gruppens läsvanor.

Vad tillför då litteraturen?

– Om man i en grupp bara reflekterar över det man möter i verkligheten så är det lätt att fastna i det vardagliga samtalet. Det vi läser gör att hjärnan får tänka på ett annat sätt – det blir ett bredare perspektiv när du reflekterar kring dig själv och kring gruppen. Tankarna lever kvar längre…

 

Stor nytta av HH Innovation

Under den tidigare utvecklingen av empatilabbet, och på senare år i utvecklingen av företag och affärsidé i Lemonland, har Jörgen haft stor nytta av den dialog och de metoder som han fått del av genom HH Innovation.

Han har bland annat fått öva sig i att ”pitcha” sina idéer – det vill säga att snabbt och effektivt presentera det han erbjuder. Han har också fått mycket hjälp med att söka finansiellt stöd för att utveckla företaget. Det har bland annat resulterat i en ny hemsida där Jörgen kunnat köpa in foto, text och produktion.

– De har också stöttat mig med en marknadsundersökning för att se hur andra arbetar med de här frågorna. Den visade att det här sättet att arbeta med skönlitteratur är en nisch som Lemonland är ganska ensamt om.

Ett värdefullt ställe som ger energi

– HH Innovation har varit med mig på en ganska häftig utvecklingsresa, både personligt och företagsmässigt. De har varit med och pushat mig att gå vidare. Det har helt enkelt blivit ett mycket värdefullt ställe där jag har kunnat hämta energi. Jag får möta intresserade och kunniga människor som är väldigt viktiga bollplank i den fortsatta utvecklingen av Lemonland, säger Jörgen Öijervall.

Fotnot: Torka aldrig tårar utan handskar handlar om tiden när aids bröt ut och har skrivits av Jonas Gardell. I kroppen min, av Kristian Gidlund, handlar om när författaren blev dödligt sjuk i cancer.

För att läsa mer, besök Lemonlands hemsida.