Tillgången till rent vatten är en av mänsklighetens stora framtidsutmaningar. Hos Sveriges alla kommuner är den obligatoriska provtagningen i olika sjöar och vattendrag ett resurskrävande och slitsamt manuellt arbete. Ett utvecklingsprojekt på Högskolan i Halmstad söker en lösning på det problemet.
En liten självstyrande vattenfarkost fullproppad med teknik surrar fram ute på Toftasjöns lugna yta. Fram och tillbaka kör vattendrönaren och hela tiden skickar sensorerna i vattnet iväg mätdata som kan avläsas i realtid inne på stranden. Viktiga data som berättar om hur vattnet egentligen mår.
Tusentals timmar
Sedan 2019 har studenter på Högskolan i Halmstad arbetat med att, från grunden, utveckla ett system där en vattengående drönare – CatFish – ska kunna sköta provtagningen. Genom åren har över hundra studenter lagt ner många tusen timmar på att utforska olika utmaningar i projektet. Det har blivit en rad C- och D-uppsatser och andra avhandlingar, och sakta men säkert har idéer och visioner blivit handfast verklighet.
Det här är den tredje versionen av CatFish och efter alla dessa timmar av intensivt arbete kan studenterna äntligen testa vattenprovtagningssystemet i skarpt läge.
Konkret utmaning
Joakim Tell är biträdande professor inom Industriell organisation på Akademin för företagande, innovation och hållbarhet på Högskolan i Halmstad. Det var han som drog igång arbetet med CatFish. Syftet var att ge studenterna en konkret, viktig utmaning att arbeta med.
– Det här är ett bra exempel på designbaserat lärande där studenterna får arbeta praktiskt inom en rad områden för att lösa uppgiften. För att utveckla CatFish har de bland mycket annat fått jobba skarpt med produktutveckling, innovation, marknadsföring, projektledning, programmering och en massa praktiskt byggande. De får samtidigt upp ögonen för hur viktigt vattnet är för vår framtid, säger Joakim.
Nya möjligheter
CatFish har i sin nuvarande version sensorer som mäter bland annat djup, temperatur, pH-värde, kväve och fosfor, syretillstånd och hur grumligt vattnet är. En sensor kan arbeta på olika djup och flera kameror ger bilder ur olika vinklar till den som står på land.
– När prover tas manuellt handlar det ofta om att ro ut till några platser och där ta ett litet antal prover. Vår drönare kan färdas runt precis vart vi vill och var tionde sekund rapportera in data från ytan och från olika djup.
– Det blir en kartläggning som ger helt nya möjligheter att följa vattenkvalitetens utveckling i detalj och hur till exempel värme eller ihållande regn påverkar. Det kan också bli ett viktigt verktyg när man vill leta efter källan till föroreningar eller efter de områden där insatser kan göra störst nytta, berättar Joakim Tell.
Visionen är att bygga ett helt system där stationära mätstationer samarbetar med flera mobila enheter för att ge kommunen möjlighet att följa vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag.
Mindre och smidigare
Version nummer tre av CatFish kan alltså nu äntligen testas i skarpt läge. Det har skett på simstadion i Halmstad, i Nissan och i Toftasjön. Men utvecklingen av version fyra är redan i full gång. Det handlar bland annat om att få ner storleken och komplexiteten.
– I dag är den lite för stor och tung och kräver mycket teknisk kunskap för att använda. Vi tänker oss att den borde kunna vara hälften så stor och därmed mycket lättare att hantera och flytta mellan olika platser. Arbetet fortsätter alltså med full fart…
Värdefullt stöd
Projektet CatFish är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och Halmstads kommun. Det har fått ekonomiskt stöd för bland annat omvärldskartläggning och produktutveckling från Lokalt Ledd Utveckling Halland och Havs- och vattenmyndigheten.
HH Innovation har funnits med och stöttat under hela resan, berättar Joakim:
– De har bland annat hjälpt projektet att söka och få medel för fortsatt utveckling samt genomfört en marknadsundersökning av behovet. Sedan har HH Innovation fungerat som ett bollplank i stort och smått och ett ställe där vi har kunnat tanka ny energi. Det har varit väldigt värdefullt.