Hur kan plastskräp på fel plats förvandlas till användbara produkter? Den frågan brottas studentföretagarna Liza Nilsson och Patricia Johansson med. De har startat projektet RePlastIt med målet att utveckla utrustning och metoder som kan komma till nytta bland de mest utsatta människorna i världens kåkstäder.
I hela världen finns en ökande mängd plastskräp i form av till exempel tomflaskor, söndriga leksaker, utslitna husgeråd och mycket annat. Detta är ett stort miljöproblem som borde kunna vara en tillgång.
En hållbar värld
Liza Nilsson och Patricia Johansson går båda tredje året av fem på utbildningen för att bli civilingenjörer i maskinteknik, hållbar design och innovation på Högskolan i Halmstad.
De blev närmare bekanta via intresset för Fab Lab, där Liza var engagerad. En sen kväll efter en god middag föddes idén till RePlastIt, där Lizas passion för 3D-skrivare förenades med Patricias stora intresse för återvinning. Båda vill de göra något som gör skillnad på riktigt och som kan bidra till en bättre och mer hållbar värld.
I RePlastIt vill de hitta metoder och utrustning för att dels återvinna plastskräp av olika slag och göra om det till ny råvara, dels med 3D-skrivare hitta en process som gör att råvaran kan bli nya produkter runt om i världen.
Återvinna många gånger
– Det är många som arbetar med återvinning, men en del av det är bara ”greenwashing”. Till exempel när olika tillsatser används i återvinningsprocessen som gör att materialet bara kan återvinnas en gång och sedan blir förstört. Vår målsättning är att plasten ska kunna återanvändas många gånger om, säger Liza.
De har fått ett mycket värdefullt samarbete med det stora företaget Stena Recycling som kan förse dem med återvunnen råvara.
– I Sverige är vi ju, ur ett internationellt perspektiv, väldigt bra på att återvinna. Målsättningen med RePlastIt är att ta fram metoder som går att använda på andra håll i världen, där infrastrukturen kanske inte är så bra. Vi vill att vår process dels ska kunna ge arbetstillfällen, dels ta hand om problemet med plastskräp i naturen samtidigt som den resulterar i nya, användbara produkter, säger Patricia.
Just nu arbetar de med att ur återvunnen plastråvara, som de får från Stena Recycling, ta fram material för 3D-printern i form av långa trådar, så kallad filamenttråd. Av tråden gör de provprodukter som de sedan ska återvinna, igen och igen. De är i första stadiet och testar hur olika maskiner kan samspela.
– Råvaran vi arbetar med nu är återvunnen i en optimal process hos Stena Recycling och därför väldigt ren. När vi går vidare ska det bli spännande att pröva vad vi kan göra med mer ”orena” återvunna material.
RePlastIt har grundats och ägs av Liza och Patricia. För dem är arbetet med projektet en del av utbildningen och kommer att utgöra grunden för både kandidat- och mastersexamen. Men de är inte ensamma. De har byggt ett litet team med andra studenter som är intresserade av återvinning och produktutveckling och som bidrar med sin kompetens.
Gott stöd på vägen
De har också haft gott stöd av HH Innovation och High Five för att testa och utveckla sin affärsidé. Bland annat fick de hjälp att göra en så kallad NABC (Need, Approach, Benefit, Competition) som handlar om att utforska behov, lösning, nytta och konkurrens.
– Det var väldigt värdefullt. Vi har också fått hjälp via HH Innovation med en konsult som gjorde en marknadsundersökning. Den visade att vår idé är speciell, trots att det är många som håller på med återvinning. Andra har oftast inte vår koppling till 3D-printrar och att ta fram nya produkter i kedjan, berättar Liza.
– HH Innovation har varit stöttepelare och bollplank. Där finns också en väldigt smittande entusiasm. Om vi har stött på ett problem har vi bara kunnat boka in ett möte och sedan fått jättebra hjälp att komma vidare, säger Patricia.
Det går inte att ta miste på passionen när Liza och Patricia talar om sina framtidsdrömmar – att RePlastIt, efter en början på en lokal marknad, ska kunna växa och göra nytta ute i världen.
– Vi vill verkligen göra skillnad, men vi måste börja här hemma och hitta samarbetspartner innan vi kan gå vidare. Det känns som att vi är ute i precis rätt tid…