Helios Innovations är ett startupp-företag som blir allt mognare. I ett nära samarbete med återvinningsgiganten Stena Recycling i Halmstad utvecklar de en egen teknik för att på
ett nytt sätt ta hand om svårt förorenat processvatten. Allt började med en snilleblixt när Jonatan Persson låg i soffan och tittade på tv.
Att rena havsvatten var något tonåringen Jonatan, uppvuxen i bevattningsförbudens Halmstad, funderade mycket på. En dokumentär, som handlade om att kyla växthus i ökenområden, gav honom en snilleblixt. Skulle den teknik som visades i tv-programmet kunna fungera tvärtom – och därmed rena vatten? Idén blev ett ungdomsföretag och tester visade att snilleblixten fungerade i praktiken.
Men det var när Jonatan för några år sedan närmade sig Stena Recycling med en förfrågan om samarbete som den affärsidén föddes som Helios Innovations numera bygger på.
– Deras intresse för att rena havsvatten var svalt. Men vi fick motfrågan om tekniken kunde användas till att rena miljöfarligt processvatten. Vi svarade att det kunde den, och sen gick vi snabbt hem och byggde labbet och började testa tekniken med helt nya utmaningar, berättar Jonatan.
Starkt förenklat bygger den teknik som Helios Innovations nu utvecklar på att förorenad vätska från till exempel en processindustri hettas upp och körs genom systemet upprepade gånger. För varje gång avdunstas en viss del vatten och till slut har volymen på den förorenade vätskan minskats med upp till 97 procent av ursprungsvolymen. Hela processen utförs på plats i den aktuella industrin, och kan drivas med restvärme från produktionsprocessen. Det gör processen mer hållbar på flera sätt.
En tankbil kan ersätta 30
– Det innebär att den volym förorenad vätska som behöver transporteras till destruktion minskar kraftigt. Istället för 30 tankbilar i månaden kan man köra en. Det vatten som vi återvinner blir ofta rent nog att gå tillbaka in i processerna och på det viset sparas dricksvatten som kan användas till annat, säger Johanna.
Helios Innovations samarbete med en av de stora aktörerna på området ger företaget möjlighet att pröva tekniken med olika typer av farligt flytande avfall. De har två kommersiella anläggningar på Stena i Halmstad och två testanläggningar hos kunder i södra Sverige.
– Allt eftersom vi prövar att behandla nya vätskor testar vi nya designer och materialval för att möta de utmaningar som de olika ämnena för med sig. Vi bygger in vår teknik i containrar så att den är skalbar och lätt kan installeras mot infrastrukturen hos den processindustri som vi ska jobba med. Affärsidén är att de hyr vår teknik och betalar per behandlat ton, berättar Johanna.
Olika sorters avfall
Olika typer av farligt avfall kan behandlas med den här tekniken. Det kan handla om att ta hand om tvättvatten och ytbehandlingsbad, om skärvätskor eller restprodukter av biogasproduktion. En annan stor miljöutmaning som tekniken kan vara med att lösa är att ta hand om släckvatten från bränder som ofta innehåller miljögiftet PFAS från släckskum.
Stöd från HH Innovation
Genom HH Innovation har Helios Innovations fått hjälp att gå från idé till verklighet. Bland annat genom coachning och ett så kallat VFT-bidrag (Validering för tillväxt).
– Vi fick resurser som gjorde att vi kunde bygga vår första storskaliga anläggning. Det var helt avgörande för att kunna komma igång så snabbt som vi har gjort. Vi fick möjlighet att lära oss och att utvecklas. Gänget på HH Innovation var också ett bollplank när vi ville prata om organisatoriska frågor och om till exempel rekrytering. De har också hjälpt oss att utveckla vårt nätverk. Det har varit väldigt värdefullt, säger Jonatan.
Vill fortsätta växa
Visionen för Helios Innovations är att fortsätta växa kraftigt. Rekrytering av nya medarbetare pågår hela tiden för att kunna ta hand om de uppdrag som kommer in och den teknikutveckling som pågår.
– Vi får förfrågningar också från andra länder, men vi vill vara helt trygga med vår produkt innan vi går vidare ut i världen, säger Jonatan.