I en snabbt föränderlig värld är behovet av kompetensutveckling stort. Samtidigt har många – chefer och medarbetare – svårt att hitta tid i vardagen för utbildningar och kurser. Denna motsättning vill Jan Karlsson möta med den nya lärplattformen LearnFlow. Den erbjuder koncentrat av det viktigaste i den senaste forskningen, serverat på det sätt som passar den kunskapssökande bäst.
Lärande har gått som en röd tråd genom Jan Karlssons liv. Alltifrån den avbrutna lärarutbildningen, över åren som utbildare inom kroppsterapi och hälsa, till studier och forskning i Lund. Pedagogik och arbetslivsforskning blev hans område. Sedan 15 år är han knuten till Högskolan i Halmstad.
– Jag har jobbat mycket med ledarskap, arbetsmiljö och organisationsutveckling. Ett dilemma för upptagna människor som vill kompetensutveckla sig och sin organisation är att få tiden att räcka till. Lärandet får konkurrera med alla viktiga frågor som handlar om den dagliga driften.
Mikrolärande på eget sätt
Jans lösning baseras på mikrolärande. Att plocka ut det allra viktigaste och förpacka det så att det går att ta in i små stycken, på det sätt som passar var och en bäst. Det blir serier av ”lektioner” där allt är baserat på aktuell forskning och där den som studerar kan göra det helt i sin egen takt och när det passar bäst.
– En del tar bäst in kunskap genom att läsa, andra vill se eller lyssna. Det har vi tagit fasta på när vi utvecklat vår nya lärplattform – LearnFlow. Någon vill kanske sitta och läsa ett helt kursområde på en gång, en annan vill lyssna på några delar i taget på väg till jobbet eller när man diskar…
Kursmomenten är en del i en utbildningsprocess som inleds med att deltagaren får svara på frågor som blir grunden för en behovsanalys. Den genererar i sin tur rekommendationer om specifika kursmoment på individuell och organisatorisk nivå, och de nya kunskaperna kan deltagarna sedan testa av genom quiz. Lärplattformen stödjer också skapandet av en individuell handlingsplan.
Forskning till nytta för fler
För Jans del är drivkraften att hans kunskaper och forskning ska komma till nytta.
– Studier visar att det kan ta många år för samhällsvetenskaplig forskning att komma ut och göra nytta i praktiken. Det här verktyget är ett sätt att kommunicera aktuell forskning inom ledarskap och organisationsutveckling direkt till dem som kan ha nytta av den.
LearnFlow är under utveckling och lanseras hösten 2023. Inledningsvis är det Jan Karlssons kompetens och kunskaper som finns tillgängliga, men han hoppas att fler ska få nytta av det.
– Kolleger jag pratat med om den nya plattformen tycker att det verkar spännande och jag skulle gärna se att andra som vill sprida kunskaper grundade i forskning och vetenskap kan använda verktyget.
Värdefullt stöd
Jan har arbetat med LearnFlow under ett par år. Han har haft värdefulla kontakter med HH Innovation under tiden. Bland annat har han fått hjälp med att i flera omgångar söka medel för den tekniska utvecklingen av den nya lärplattformen. Han har också fått stöd i att utveckla sin affärsplan, och då kom verktyget Business Model Canvas till god nytta.
– Med kompetens från HH Innovation fick jag hjälp att analysera min affärsidé i en workshop och enligt en tydlig matris. Det handlade bland annat om att få en klarare bild av vilka som kunde bli mina kunder, kostnader, resurser och hur mina erbjudanden skulle paketeras. Detta var jättebra och blev sedan till god hjälp när jag formulerade min affärsplan, säger Jan Karlsson.
– Gänget på HH Innovation har varit väldigt stöttande under hela min utvecklingsresa. Jag har fått ta del av deras kompetens och kunskaper och deras viktiga nätverk, vilket har varit mycket värdefullt.
– Det är en ynnest att detta finns på högskolan och att stödet är långsiktigt. Jag är mycket tacksam för det och glad att de finns med mig även i fortsättningen när LearnFlow ska lanseras och hitta sin plats på marknaden.
För att läsa mer, besök LearnFlows hemsida.