Vatten är en nödvändighet, förutsatt att det är rent och fritt från bakterier. Tyvärr har metoderna för att säkerställa vattnets kvalitet inte alltid varit så praktiska, förrän nu.
Ying Fu, professor på akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad, utvecklar en sensor för att i realtid kunna mäta förekomsten av bakterier i vatten.
Dagens konventionella metoder för provtagning av vattenkvalitet innebär att en individ fysiskt åker ut till det vattendrag som skall testas, fyller ett provrör, och sedan skicka detta på analys. Problemet är, att när väl provsvaret kommer tillbaka efter ett par dagar, så har viss tid hunnit passera – tid där människor hunnit att exponeras för otjänligt bad- eller dricksvatten. Skadan kan alltså redan vara skedd.
Ying Fus sensor kan redan på ett tidigt stadium, innan större bakterietillväxt skett, upptäcka bakterierna, och varna för vad som är på väg att ske. På detta sätt hinner även den vidare varningen till allmänheten gå ut i tid – varpå risken att folk insjuknar minskar avsevärt.
Förutom att mänskligt lidande minimeras, sparas personella resurser, då informationen från sensorn skickas utan mellanhänder direkt till den myndighet eller inrättning som berörs.
Ytterligare en fördel med Yings uppfinning är att miljön skonas. Tack vare att sensorn varnar på ett tidigt stadium, innan bakterietillväxten hunnit öka, behövs det mindre av de kemikalier som sätts in för att rena vattnet än vad en större bakteriehärd hade krävt.
Under processen med att utveckla sensorn har Ying fått stöttning av HH Innovations innovationsrådgivare samt beviljats VFT-medel, varpå dessa resurser har bidragit till att kunskap kommer närmare att bli konkret nytta.
Yings fokus är nu att få ut sin sensor på marknaden, både den svenska och den globala.