Vad händer om den information som bygger vår förståelse för omvärlden är felaktig, kanske till och med konstruerad för att vilseleda oss? Mer angelägen är frågan – Vad kan hjälpa oss att känna igen information som försöker leda oss fel?
Den senare frågan har en grupp forskare vid Högskolan i Halmstad tagit sig an via forskningsprojektet RECDACT, vilket står för – Research on Critical Thinking, Disinformation and Conspiracy Theories. Målet är att identifiera metoder för att minska de negativa effekterna av avsiktligt eller oavsiktligt spridd felaktig information och konspirationstänkande. Vidare vill man på mest effektiva sätt sprida dessa metoder för kritiskt tänkande så att de kommer människor och omvärlden till nytta.
Utifrån detta arbete träffade Staffan Enting och Timo Lagerbjelke RECDACT-forskarna Torbjörn Josefsson och Peter Karlsson för att diskutera hur man kan arbeta vidare med nyttiggörande och skapa impact baserat på RECDACTS kunskap och metoder. Allt ifrån olika alternativ till finansiering, metoder för spridning, synliggörande och varumärkesbyggnad, till identifiering av klienter och kunder diskuterades.
Tack för ett givande möte, vi ser fram emot att stötta er på er fortsatta resa framåt.