I en tid där beredskaps- och säkerhetsfrågor står i fokus behövs innovativa lösningar och effektiv samverkan. Närhet till akademin, där kunskap och perspektiv möts, spelar en avgörande roll för hur samhällen kan förbli robusta och hantera kriser.

Med anledning av dessa frågor tog HH Innovation emot Länsstyrelsen i Hallands län, en av Högskolan i Halmstads strategiska samverkanspartners.

Länsstyrelsens beredskapsdirektör Christian Lundin tillsammans med personal från dess beredskapsenhet, välkomnades med att Staffan Enting presenterade HH Innovation, lärosätet, och hur vi tillsammans arbetar för att skapa, sprida och nyttiggöra kunskap.

Då länsstyrelsen har ett uppdrag som relaterar till och engagerar mot hela lärosätet, begav vi oss ut för att besöka och ta del av Högskolans labbmiljöer och samverkans­arenor.

Peter Uppman, innovationsstrateg på Region Halland, tog emot på Leap for Life, och inspirerade kring produkter, verktyg och användandet av AI inom vården, och pratade även om vikten av att hela samhället samarbetar för att lösa gemensamma utmaningar, i Leaps fall regionen, de halländska kommunerna, Högskolan och näringslivet.

Efter stopp på Digitalt Laborativt Centrum, där vi pratade om digitaliseringens möjligheter, inte minst i relation till beredskapsfrågor, mötte vi upp Joakim Tell vid akademin för företagande, innovation och hållbarhet. Joakim presenterade Aquality Halmstad, en vattendrönare som används för att ta prover från vattendrag, med syfte att hjälpa till att fatta rätt beslut för vattenvårdsåtgärder, och med stor potential att även användas vid olika krisscenarion.

Att kunna tänka om, ställa om, och inte minst kommunicera detta på ett effektivt och tydligt sätt är av största vikt vid plötsliga omvälvande händelser. Vid FabLab, där fokus bland annat ligger på rapid prototyping, inte minst 3D-printing, visade Martin Bergman hur agil produktion kan stötta och hjälpa till med omställning vid kriser. Vi passade även på att ta med våra besökare till Medielabbet där Matts Skagshöj höll en föredragning och samtalade om kriskommunikation – inte minst utifrån ett krissimuleringsspel som utvecklats på Högskolan i Halmstad – vari deltagarna via simulering får möjlighet att öva och känna på hur det kan vara att kommunicera under pågående katastrofer och kriser. Även diskussioner om samarbeten kring studentprojekt och Högskolans kurser diskuterades här.

Därefter avslutade vi på Hälsolabbet, där Helen Lundqvist inte bara visade upp den ordinarie verksamheten gällande simulering och övning, utan där vi även kom in på hur vi kan kompetensförstärka varandra såväl som hitta ytterligare former av samarbeten.

HH Innovation tackar såväl gäster från Länsstyrelsen Halland som all Högskolepersonal som inte bara gjorde besöket intressant, utan även ledde till konkreta diskussioner och planer för vidare samverkan.