Ett tidigt exempel på fria akademiska samtal är de som anordnas vid University of Cambridges så kallade High tables – akademiska middagar där forskare, personal och studenter från olika discipliner äter, socialiserar och ägnar sig åt spontana samtal. Denna blandning av erfarenheter och synsätt i en informell men akademisk miljö anses främja kreativa kopplingar som ofta leder till nya idéer och innovation.
En tradition vars innebörd är viktig. Men lika viktigt som det är att samarbeta över och mellan akademiska discipliner – lika viktigt är det att involvera och samverka med världen utanför akademin.
”För oss är det både en självklarhet och en förutsättning, att företag, det offentliga, och flertalet andra aktörer involveras för att tillsammans med akademin skapa nytta och positiv förändring” säger Staffan Enting, VD och innovationsrådgivare vid HH Innovation.
Vikten av att aktörer utanför det akademiska kan samlas och komma nära Högskolan för att säkerställa att vi tillsammans skapar kunskap som också leder till samhällsförbättring var också temat då Staffan å HH Innovation vägnar höll föredrag på Högskolan i Halmstads Innovationskonferens.
Genom att få förståelse och insyn i varandras uppdrag, behov, och förutsättningar, kan man arbeta målmedvetet och – vilket är mycket viktigt – redan i ett tidigt skede planera för att forskning ska leda till nytta. Nyttan av kunskap kan oftast skönjas då ett företag exempelvis lanserar en ny produkt, eller när en offentlig organisation erbjuder invånare en förbättrad tjänst. Men det är kritiskt att arbetet med nyttiggörande är med från start vid planering av samverkan och forskningsprojekt, för att säkerställa maximal impact.
Här kan du läsa mer om Innovationskonferensen:
https://lnkd.in/dDXJR7eb